Premium Online Seminars

+30.2231.2231.99
Σύνδεση



Η μικρή παραγωγή μελιού και η υψηλή τιμή του οδηγούν πολλούς μελισσοκόμους σε φαινόμενα νοθείας. Πρόσφατη μελέτη των Πασιά και συνεργατών του (2017) που δημοσιεύτηκε στο Food Chemistry, απέδειξε πως για να ανιχνευτεί η νοθεία, τρεις παράμετροι είναι κρίσιμοι:

  1. η περιεκτικότητα του μελιού σε HMF, μιας τοξικής ένωσης που βρίσκεται στα μέλια μετά από θέρμανση,
  2. η ενεργότητα της διαστάσης, ενός φυσικού ενζύμου του μελιού, και
  3. η περιεκτικότητας σε σακχαρόζη.

Στα νοθευμένα δείγματα η περιεκτικότητα σακχαρόζης ήταν ιδιαίτερα υψηλή, με τιμές που πλησίαζαν την ανώτερη επιτρεπτή τιμή όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Στα ίδια δείγματα η τιμή της HMF ήταν ιδιαίτερα υψηλή πάνω από 15 mg/kg, ενώ οι τιμές της διαστάσης ήταν ιδιαίτερα χαμηλή. Αυτό συνηγορεί πως οι τρεις αυτές παράμετροι αποτελούν βασικό κριτήριο για την ανίχνευση της νοθείας σε μέλια με σιρόπια.

Συμπερασματικά, η ανίχνευση της νοθείας μπορεί να εντοπιστεί μέσω χημειομετρικής εξέτασης και μπορεί άμεσα κάποιος να απαντήσει στο ερώτημα:

«Είναι το μέλι μου νοθευμένο ή γνήσιο, φρέσκο ή μή φρέσκο;»

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στά τηλέφωνα 2231.2231.99 και 698.598.6966 και ώρες από 09:00 έως 17:00.


Newsletters

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας

Please enable the javascript to submit this form

Ωράριο Λειτουργίας

  Η γραμματεία δεν είναι διαθέσιμη
Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά

Στοιχεία Επικοινωνίας

   Τυμφρηστού 181 Λαμία
   +30.2231.2231.99
   +30.694.790.1217

Socials

Webinarium | Premium Online Seminars
Qr Code