fbpx
Premium Online Seminars
ΣύνδεσηΕλληνικά
English (UK)
Ελληνικά
English (UK)
 • Αρχική
 • Η Εταιρεία
 • Live Webinars
  • Προσεχές Webinar
  • Δεν υπάρχουν προσεχή Webinars
 • Εισηγητές
 • e-Learning
 • Τα Νέα μας
 • Εκπαιδευτικό Υλικό
 • Help Desk
 • Πως Λειτουργεί

Αγροτικό Μάρκετινγκ: 6 Σημεία - Κλειδία για να πουλήσεις τα Προϊόντα σου!

Ο κάθε παραγωγός έχει την εμπειρία και τη γνώση να καλλιεργεί και να παράγει ένα ή πλήθος αγαθών. Και οι νέες γενιές παραγωγών διαβάζουν, ενημερώνονται, και γενικά έχουν εξελίξει τις μεθόδους παραγωγής ή και ακόμα το είδος και τις ποικιλίες που καλλιεργούν στα χωράφια τους. Φτάνει όμως αυτό;

Λείπει από ορισμένους παραγωγούς ένα στοιχείο:  Επιχειρηματικότητα! Ορισμένοι το έχουν. Άλλοι πάλι όχι. Και φυσικά δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά βοηθάει στο να εξελίξουν τη δραστηριότητα τους ένα βήμα παραπέρα και να δώσουν στα προϊόντα τους την αξία και τη θέση που τους αξίζει. Είναι εκείνο το μικρόβιο που τους κάνει να θέλουν συνεχώς να βελτιώσουν την παραγωγή τους, να προσφέρουν ποιοτικότερα προϊόντα (με πιστοποιήσεις) στον τελικό καταναλωτή, να οραματίζονται τα προϊόντα τους σε διεθνείς αγορές!

Τα πράγματα σήμερα έχουν αλλάξει για τον καταναλωτή, που είναι και ο τελικός αποδέκτης των προϊόντων  κάθε παραγωγού.

Ο καταναλωτής σήμερα:

 • είναι πιο ενημερωμένος (κυρίως λόγω social media, και γενικότερα του internet)
 • είναι περισσότερο ευαίσθητος στην τιμή
 • έχει να επιλέξει ανάμεσα από πληθώρα προϊόντων
 • είναι περισσότερο απαιτητικός
 • δεν έχει χρόνο και συνεχώς βιάζεται
 • είναι λιγότερο αφοσιωμένος

Γιατί να επιλέξει το δικό σας προϊόν;

Πρέπει να λάβουμε σοβαρά τα παραπάνω χαρακτηριστικά του σύγχρονου καταναλωτή και να προσαρμόσουμε τα προϊόντα μας όσο γίνεται σε αυτά τα δεδομένα. Για να το καταφέρουμε χρειάζεται να ασχοληθούμε ΚΑΙ με το αποκαλούμενο αγροτικό μάρκετινγκ.

Τι σημαίνει αγροτικό μάρκετινγκ όμως; Δε θα σας κουράσουμε με ορισμούς και ανούσιες πληροφορίες οικονομικών σχολών. Στην πράξη σημαίνει τα παρακάτω:

1. Πιστέψτε στο προϊόν σας!

Αυτό σημαίνει πως θεωρείτε ότι  αξίζει να επενδύσετε χρόνο και χρήμα. Είναι ένα προϊόν με προοπτικές, και μέσα από σωστό σχεδιασμό και έρευνα, θα μπορέσει να μπει σε αγορές με καλύτερη τιμή. Πρέπει να καταλάβετε τη νοοτροπία αυτή. Τη διαφορά που έχει από τον απλό παραγωγό που δίνει το προϊόν του σε ένα μεσάζοντα. Φυσικά είναι το πρώτο βήμα, οπότε κάθε αρχή και δύσκολη.

2. Τυποποιήστε το και ντύστε το με την κατάλληλη Συσκευασία!

Πλέον θεωρείται αναγκαία η τυποποίηση του προϊόντος από τυποποιητήρια που είναι πιστοποιημένα και πληρούν όλους  τους κανόνες και τα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας. Βασικό στοιχείο είναι και η επιλογή συσκευασίας (έχουμε γράψει περισσότερα σε παλιότερο άρθρο μας) η οποία θα το προστατεύει και σε συνδυασμό με τα κατάλληλα γραφιστικά σχέδια (όνομα, λογότυπο, κλπ) θα διαφοροποιεί το προϊόν σας από τα υπόλοιπα. Ειδικά για αγορές του εξωτερικού, αυτό το βήμα είναι υποχρεωτικό και προσδίδει προστιθέμενη αξία!

3. Αναδείξτε το μέσα από Ισχυρισμούς Υγείας!

Ένα άλλοι στοιχείο που θα διαφοροποιήσει το προϊόν σας είναι και ο αντίστοιχος ισχυρισμός υγείας. Με λίγα λόγια,  που ωφελεί στην ανθρώπινη υγεία όταν κάποιος το καταναλώσει. Πχ. χαμηλά λιπαρά, φτωχό σε νάτριο, πλούσιο σε: βιταμίνες C – πρωτεΐνες -  φυτικές ίνες – ασβέστιο – κλπ. Μέσα από τις κατάλληλες χημικές αναλύσεις που θα το πιστοποιήσουν, αυτή η πληροφορία αναγράφεται επίσημα (και χωρίς πρόστιμα) πλέον στη συσκευασία και πάνω σε αυτή σχεδιάζεται η προωθητική πολιτική στο αντίστοιχο κοινό (αθλητές, διαβητικούς, παιδιά, κλπ). Το μέλλον, ειδικά στα τρόφιμα και σε αγορές του εξωτερικού!

4. Εκμεταλλευτείτε τα Social Media και φτιάξτε Ιστοσελίδα!

Απαραίτητο στοιχείο πλέον είναι και η κατασκευή ιστοσελίδας. Ένας χώρος όπου θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να σας βρίσκει, να μαθαίνει πληροφορίες για το προϊόν, τις μεθόδους παραγωγής, κλπ. Δώστε την ευκαιρία μέσα από ένα e-shop να μπορεί κάποιος να παραγγείλει από εσάς αυτά που παράγετε (Πλεονεκτήματα των e-shops έχουμε γράψει σε παλιότερο άρθρο)! Ειδικά όταν θέλετε να εξάγετε, οι ενδιαφερόμενοι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνουν είναι να σας ψάξουν στο internet για να μάθουν για εσάς. 

Επίσης τα social media (Facebook, YouTube,κλπ) πρέπει να τα χρησιμοποιείτε ώστε να δημιουργήσετε ένα δίκτυο ανθρώπων που σας γνωρίζει. Να προβάλλετε από εκεί τα προϊόντα σας, και γενικά πληροφορίες που θα δίνουν τη δυνατότητα στον κόσμο να σας μάθει και να σας προσωποποιήσει! Να νιώθει οικειότητα και εμπιστοσύνη.

5. Αναπτύξτε σειρά προϊόντων με βάση το αρχικό σας!

Εδώ περνάμε σε μετέπειτα στάδιο που έχει να κάνει με μεταποίηση και συνδυάζει νέα προϊόντα με βάση το αρχικό σας (σάλτσες ντομάτας, μαρμελάδες, ξηρούς καρπούς με μπαχαρικά, ελαιόλαδο με μυρωδικά, κλπ). Αυτό είναι πιο δύσκολο στάδιο και προϋποθέτει να έχετε κάνει τα προηγούμενα.  Πχ αν κάποιος παράγει ροδάκινα, να δημιουργήσει μαρμελάδες, και βάζοντας ένα άλλο συστατικό αντί για ζάχαρη (στέβια, αγαύη, κλπ), και προσθέτοντας ξηρούς καρπούς να δημιουργήσει ένα προϊόν που να έχει ισχυρισμό υγείας: χωρίς ζάχαρη!, πλούσιο σε Ω3 λιπαρά! Πάντα μετά από τις αντίστοιχες χημικές αναλύσεις.

6. Εμπλακείτε με τους κατάλληλους συνεργάτες!

Ο κανόνας είναι πως κανείς δε μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του! Άρα θα πρέπει με την συνεργασία κατάλληλων ανθρώπων, να χτίζετε το τελικό σας προϊόν βήμα βήμα. Θα χρειαστεί  χημικός για αναλύσεις, γεωπόνος, υπεύθυνος για το μάρκετινγκ, web developer για ιστοσελίδα, γραφίστας για το λογότυπο, συσκευαστήριο, κλπ. Φυσικά για αυτό θα μου πείτε χρειάζονται χρήματα (το ανέφερα και στην αρχή). Δε λέω πως όλα γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη και πως δεν έχουν κόστος και ρίσκο. Τι δε χρειάζεται άλλωστε;

Τροφή για σκέψη..

Όπως το χωράφι και το προϊόν σας έχει απαιτήσεις, έτσι και η αγορά έχει και αυτή τις δικές της. Όλα μεταβάλλονται (τάσεις καταναλωτών, αγοραστικές συμπεριφορές, οικονομία, τεχνολογία, κλπ) και επιβάλλεται να μένουμε ενήμεροι για ότι συμβαίνει. Μη μένετε σε καταστάσεις που κληρονομήσατε από το παρελθόν και πιστεύετε πως είναι αρκετές για να εξασφαλίσουν εσάς και τα παιδιά σας!

Φόροι, ανταγωνισμός, φυσικές καταστροφές, κλπ πάντα θα υπάρχουν πάντα και θα αφορούν όλους μας! Μην αφήνετε να μπουν εμπόδιο ανάμεσα σε εσάς και την επιτυχία! Θέλει χρήματα, κόπο, προσπάθεια, ρίσκο, κατάλληλους συνεργάτες (και δεν εννοώ απαραίτητα συνεταιρισμούς!), μα πάνω από όλα θέλει να το πιστέψετε και να το τολμήσετε! Μικρά και σταθερά βήματα, υπομονή, και μακριά από ανθρώπους αρνητικούς, απαισιόδοξους, που μόνο να γκρινιάζουν ξέρουν και να παραπονιούνται πως πάντα είναι οι αδικημένοι της ζωής! Υπάρχουν παραδείγματα Ελλήνων παραγωγών που τα κατάφεραν , όχι με τύχη, αλλά με πίστη, προσπάθεια και σχεδιασμό. Γιατί να μην είστε ο επόμενος;

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στά τηλέφωνα 2231.2231.99 και 698.598.6966 και ώρες από 09:00 έως 17:00.


Προσεχή Webinars

Δεν υπάρχουν προσεχή Webinars
Premium Online Seminars

Εγγραφείτε στο Newsletter μας:

Ωράριο Λειτουργίας

  Η γραμματεία είναι διαθέσιμη
Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά

Στοιχεία Επικοινωνίας

   Τυμφρηστού 181, ΤΚ: 35100 Λαμία
   +30.2231.2231.99 (Γραμματεία - Λογιστήριο)
   +30.694.790.1217 (Τεχνικό Τμήμα)