fbpx
Premium Online Seminars
Σύνδεση



Ελληνικά
English (UK)
Ελληνικά
English (UK)
  • Αρχική
  • Η Εταιρεία
  • Live Webinars
    • Προσεχές Webinar
    • Δεν υπάρχουν προσεχή Webinars
  • Εισηγητές
  • e-Learning
  • Τα Νέα μας
  • Εκπαιδευτικό Υλικό
  • Help Desk
  • Πως Λειτουργεί

Τεχνολογία και Αγροτικός Τομέας: Το μέλλον είναι εδώ!

Ανέκαθεν η Ελλάδα ήταν ο τόπος στον οποίο κυριαρχούσε ο πρωτογενής τομέας, τόσο σε εμπορικό, όσο και σε πολιτισμικό επίπεδο ενώ τα ελληνικά προϊόντα (λάδι, οπωροκηπευτικά, ψάρια, μέλι, κλπ) ήταν πάντα σε όλο τον κόσμο συνώνυμο της ποιότητας.

Η σπουδαιότητα αυτού του κλάδου δεν είναι μόνο ελληνικό χαρακτηριστικό αφού θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος της παγκόσμιας οικονομίας με τη συνολική αξία της γεωργικής παραγωγής κάθε μέρας να υπολογίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων στα 7 δισ. δολάρια. Στην Ευρώπη, εδώ και 2-3 χρόνια έχουν επενδυθεί  1 δις δολάρια, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο (με πρωταγωνιστές Ινδία, Αφρική, και Ισραήλ) το ποσό αυτό  να ανεβαίνει σχεδόν στα 7 δις.

Μερικά Ενδεικτικά Στοιχεία

Αν θέλουμε να αναφέρουμε οικονομικά στοιχεία, σύμφωνα με την Eurostat, μέχρι και την κρίση ο αγροτικός τομέας άγγιζε οριακά το 3% του ΑΕΠ ενώ συνέβαλε στο 15% περίπου της απασχόλησης. Αξίζει να αναφέρουμε πως στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών τα αγροτικά προϊόντα ανέρχονται στο 23%!

Σύμφωνα δηλώσεις του πρόεδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Κυριάκο Λουφάκη για τις αγροτικές εξαγωγές του 2016, ανήλθαν σε 5,8 δισ. ευρώ έναντι 5,5 δισ. ευρώ το 2015 (+9%) σε ετήσια βάση.

Τα πέντε κυριότερα εξαγωγικά αγροτικά προϊόντα, (τα οποία αποτελούν το 65% των εξαγωγών του κλάδου), είναι:

  1. παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων,
  2. καρποί και φρούτα βρώσιμα,
  3. λίπη και λάδια (ζωικά ή φυτικά),
  4. ψάρια και  μαλακόστρακα
  5.  και γαλακτοκομικά προϊόντα

ενώ οι κυριότεροι εξαγωγικοί προορισμοί των ελληνικών αγροτικών προϊόντων είναι:

  • η Ιταλία
  • η Γερμανία
  • το Ηνωμένο Βασίλειο
  • η Βουλγαρία
  • οι ΗΠΑ
  • η Κύπρος
  • η Ολλανδία
  • η Ρουμανία
  • η Ισπανία
  • η Γαλλία

οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 68% των ελληνικών εξαγωγών.

Τέλος, για το διάστημα 2014-2016, οι κυριότεροι εξαγωγικοί προορισμοί των ελληνικών αγροτικών προϊόντων εμφανίζουν θετική μέση ετήσια τάση η οποία κυμαίνεται από 3%-21%.

Νέο αίμα στο παιχνίδι!

Στις μέρες μας αρκετοί νέοι έχουν στραφεί σε αυτό τον κλάδο, κυρίως με αφορμή την κρίση. Η τονωτική αυτή ένεση σε ανθρώπινο δυναμικό, που είναι μορφωμένο και συνεχώς ενημερώνεται, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας (εξοπλισμός, καλλιέργειες, έρευνα, κλπ) δίνει αισιόδοξη προοπτική, την οποία ο τόπος μας έχει τόσο ανάγκη.

Ευκαιρίες για κέρδη!

Η σπουδαιότητα αυτού του τομέα δεν πέρασε απαρατήρητη από ορισμένα διορατικά άτομα που θέλησαν να επενδύσουν στον κλάδο της γεωργίας. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εμφανίζεται ένα ρεύμα νεοφυών τεχνολογικών επιχειρήσεων (Ag Tech start ups) με επίκεντρο την βελτιστοποίηση της παραγωγής, του εξοπλισμού, της διαχείρισης, και γενικά την ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Σήμερα δραστηριοποιούνται πάνω από 1.500 agriculture startups με την μέση αποτίμηση να είναι στα 4 εκατ. δολάρια και πάνω από 900 επενδυτές να έχουν στηρίξει τέτοια εγχειρήματα. Ωστόσο, το μεγάλο ρίσκο αυτού του τομέα κυρίως από τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες που τα τελευταία χρόνια γίνονται ολοένα και πιο αντίξοες, καθιστά αυτό τον κλάδο λιγότερο ελκυστικό σε σχέση με άλλους (πχ. FinTechs, κλπ).

Από τη στιγμή που το agtech αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, έχουν δημιουργηθεί ειδικά accelerators που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε αυτόν τον τομέα, προσφέροντας τους τεχνική βοήθεια, καθοδήγηση, δικτύωση, και πρόσβαση σε επενδύσεις.  Οι πιο βασικοί από αυτούς είναι οι: AgLaunch, AgTech, THRIVE , TERRA, και H-FARM.

Εφαρμογές τεχνολογίας στο χωράφι

1. Ακριβής εντοπισμός  ζιζανίων και ψεκασμός

Η δυνατότητα που έχουν πλέον τα μηχανήματα να συγκεντρώνουν πληροφορίες, να τις αξιολογούν και να «παίρνουν» αποφάσεις μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος βοηθός στη μείωση του κόστους παραγωγής.

2. Βελτιστοποίηση  άρδευσης
Η καταγραφή των καιρικών συνθηκών, της υγρασίας του εδάφους, αλλά και των θρεπτικών συστατικών με τη χρήση αισθητήρων στην εκμετάλλευση, δίνει την ακριβή εικόνα των αναγκών του εδάφους σε νερό, αποφεύγοντας έτσι τη σπατάλη του.

3. Διαχείριση αζώτου
Το άζωτο είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις καλλιέργειες και είναι το στοιχείο-κλειδί στη λίπανση, για τον έλεγχο της βλάστησης και κατ’ επέκταση της καρποφορίας των δέντρων. Εταιρείες έχουν τη τεχνολογία που παρακολουθεί και βελτιώνει την απόδοσή του.

4. Μέτρηση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας των εδαφών

Η τεχνολογία αυτή γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για κάθε πρόγραμμα άρδευσης ακριβείας και ο παραγωγός μπορεί να καταλήξει σε πλήθος πληροφοριών, που αφορούν το έδαφος και, κατ’ επέκταση, την παραγωγικότητα της εκμετάλλευσης.

5. Διεκπεραίωση γεωργικών διαδικασιών

Ο λόγος για την τεχνολογία των τρακτέρ χωρίς οδηγό, δηλαδή τα μη επανδρωμένα οχήματα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, καθώς έχουν δημιουργηθεί αυτόματα τρακτέρ χωρίς καμπίνα και οδηγό.

6. Λιπασματοδιανομείς ακριβείας

Τα συγκεκριμένα μηχανήματα μπορούν να λιπαίνουν εκεί ακριβώς που χρειάζεται, καθώς φέρουν μηχανισμούς αυτορρύθμισης των ανοιγμάτων, ώστε η ποσότητα ανά στρέμμα να παραμένει κατά το δυνατόν σταθερή ανεξάρτητα από τη μεταβολή της ταχύτητας.

7. Βελτιστοποίηση σποράς  

Τεχνολογία που χρησιμοποιείται ήδη ενημερώνει τους αγρότες για την υγρασία του εδάφους στην αυλάκωση των σπόρων, επιτρέποντας στους αγρότες να επιλέγουν το σωστό βάθος φύτευσης, καθώς αλλάζουν οι συνθήκες του εδάφους.

8. Ασύρματο δίκτυο συσκευών και μηχανημάτων

Η δυνατότητα των συσκευών και των μηχανημάτων να συνδέονται μεταξύ τους, δίνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα είναι πλέον γεγονός. Όλα τα δεδομένα έρχονται άμεσα σε ένα κινητό τηλέφωνο και αυτό συμβάλει στη βελτίωση του προγραμματισμού, καθώς και στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων για τις ανάγκες

Σίγουρα θα πρέπει να μας προβληματίσουν  και ορισμένα θέματα βασικότερα των οποίων είναι:

  • Ενίσχυση του μικρού μεγέθους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
  • Εκσυγχρονισμός γεωργικής παραγωγής
  • Δημιουργία επιπλέον ισχυρών επώνυμων προϊόντων
  • Σύνδεση αγροτικού τομέα με άλλους τομείς (πχ. τουρισμό)
  • Απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών
  • Ενίσχυση κινήτρων για εξωστρέφεια
  • Ελάφρυνση φορολογίας

Παρ' όλα αυτά και πως όλα δείχνουν, υπάρχει η τεχνολογία και σίγουρα υπάρχει πολύ περισσότερο η ανάγκη να τη χρησιμοποιήσουμε μέσα από έρευνα και επιστημονική καθοδήγηση. Απαιτείται συνεχής ερευνητική προσπάθεια (η Ελλάδα κατείχε το 2015 την 20η θέση σε ερευνητικές δαπάνες στην ΕΕ), και υπό προϋποθέσεις λοιπόν, το μέλλον είναι εδώ!

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στά τηλέφωνα 2231.2231.99 και 698.598.6966 και ώρες από 09:00 έως 17:00.


Προσεχή Webinars

Δεν υπάρχουν προσεχή Webinars
Premium Online Seminars

Εγγραφείτε στο Newsletter μας:

Ωράριο Λειτουργίας

  Η γραμματεία δεν είναι διαθέσιμη
Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά

Στοιχεία Επικοινωνίας

   Τυμφρηστού 181, ΤΚ: 35100 Λαμία
   +30.2231.2231.99 (Γραμματεία - Λογιστήριο)
   +30.694.790.1217 (Τεχνικό Τμήμα)