fbpx
Premium Online Seminars
ΣύνδεσηΕλληνικά
English (UK)
Ελληνικά
English (UK)
 • Αρχική
 • Η Εταιρεία
 • Live Webinars
  • Προσεχές Webinar
  • Δεν υπάρχουν προσεχή Webinars
 • Εισηγητές
 • e-Learning
 • Τα Νέα μας
 • Εκπαιδευτικό Υλικό
 • Help Desk
 • Πως Λειτουργεί

Branding Αγροτικών Προϊόντων: Συστήσου Σωστά και Κέρδισε τις Πρώτες Εντυπώσεις!

Αναρωτήσου αν έχεις σκεφτεί ποτέ το εξής:

..αν το προϊόν που πουλάς  ήταν άνθρωπος, τι άνθρωπος θα ήταν;  

Και να στο προχωρήσω λίγο ακόμα.. Με ποιους θα έκανε παρέα; Πως θα τον ξεχώριζαν; Για ποια χαρακτηριστικά του θα έμενε στο μυαλό των άλλων; Θα έκανε φίλους εύκολα; Γιατί οι φίλοι του θα ήθελαν να κάνουν παρέα μαζί του; Αν δεν καταλαβαίνεις τη σχέση που πάω να δημιουργήσω μεταξύ προϊόντος και προσωπικότητας, σε προ(σ)καλώ να διαβάσεις και το υπόλοιπο άρθρο.

Η λογική είναι η ίδια! Το προϊόν σου σε κάποιους απευθύνεται. Έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ξεχωρίζει για συγκεκριμένες ιδιότητες (χρηστικές ή και αισθητικές). Κάποιοι το προτιμάνε, κάποιοι όχι. Δεν είναι κάτι άψυχο! Ειδικά στα μάτια και το μυαλό των καταναλωτών, δημιουργεί συσχετίσεις, εικόνες, συναισθήματα. Και όπως λέμε εμείς στο χώρο του μάρκετινγκ, τα προϊόντα φτιάχνονται στις  επιχειρήσεις, οι μάρκες φτιάνονται στο μυαλό των καταναλωτών. Το τι θα λέει ο κόσμος για αυτό που πουλάς είναι κάτι που εσύ πρέπει να διαμορφώσεις. Γιατί αν δεν το κάνεις εσύ, ο καταναλωτής μπορεί να το κάνει. Και αν δεν το κάνει όπως το θες εσύ, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά.

Δώσε ταυτότητα λοιπόν σε αυτό που πουλάς. Ελιές, λάδι, μέλι, κρασί, βότανα, είναι απλά προϊόντα. Κάντα να φαντάζουν εμπειρίες και συναισθήματα στα μάτια των άλλων. Το αγροτικό branding (η διαμόρφωση μιας επωνυμίας – μάρκας ενός αγροτικού προϊόντος) αποτελεί πρωταρχικό θέμα και καθοριστικής σημασίας. Δεν είναι πεταμένα λεφτά! Αντίθετα, αν δεν το κάνεις, θα είναι σα να πετάς λεφτά! Γιατί να επενδύσεις σε αυτό; Για τα παρακάτω..

1. Σε παρουσιάζει Παραγωγό με Επαγγελματισμό!

Ο οποιοσδήποτε που θα πάρει το προϊόν σου στα χέρια του (είτε καταναλωτής, είτε μεσάζοντας), θα καταλάβει πως είναι σημαντικό, πως νοιάζεσαι για αυτό, και πως επενδύεις σε αυτό. Είναι το πρώτο βήμα βασικά να σε γνωρίσει. Να μάθει ποιος είσαι και τι πουλάς. Να τον κάνεις να ασχοληθεί με σένα και όχι με τα διπλανά παρόμοια προϊόντα. Στην ετικέτα σου θα βρει πληροφορίες (πχ. ιστοσελίδα, πιστοποιήσεις, βραβεία, κλπ) για θέματα που αφορούν ότι πουλάς και γενικότερα εκπέμπει το συναίσθημα πως απέναντι μου έχω έναν επαγγελματία που το ψάχνει, το βελτιώνει και θέλει να μου προσφέρει κάτι διαφορετικό.

2. Δημιουργεί Αναγνωρισιμότητα και Διαφοροποιεί το Προϊόν σου!

Θυμούνται ποιος είσαι και τι πουλάς. Ειδικά αν το branding έχει γίνει σωστά και με κατάλληλη στρατηγική, κερδίζεις στις εντυπώσεις. Σε θέματα συσκευασίας (πρωτογενούς και δευτερογενούς), ονόματος, ετικέτας, χρωμάτων, εικόνων, slogan, υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξεχωρίσεις από αυτά που πουλάνε οι ανταγωνιστές σου. Καινοτομία και ευρηματικότητα χρειάζεται, όχι πάντα πολλά χρήματα.  Και μάλιστα με το σωστό μήνυμα που θες να περάσεις στο κοινό σου, ταυτίζεται αυτό που πουλάς με κάτι (market positioning) στο μυαλό των καταναλωτών. Δεν πουλάς για αυτούς ελιές, πουλάς αναμνήσεις από το χωριό! Δεν πουλάς παραδοσιακά ζυμαρικά, πουλάς χαρούμενες αναμνήσεις από οικογενειακές στιγμές! Δεν πουλάς μέλι, πουλάς το φάρμακο των αρχαίων Ελλήνων! Ανάλογα την ιστορία που θες να περάσεις (storytelling) και τους συσχετισμούς που θες να κάνουν όσοι αγοράζουν αυτό που πουλάς.

3. Δίνει υπεραξία σε αυτό που πουλάς και εμπνέει εμπιστοσύνη!

Μπορείς να απαιτήσεις μια μεγαλύτερη τιμή μόνο αν αυτό που προσφέρεις έχει υπεραξία την οποία θα καταλάβει ο καταναλωτής! (διάβασε το πολλές φορές..). Ειδικά σε περιπτώσεις που θέλεις να πουλήσεις και νέα προϊόντα σε μια αγορά, η ύπαρξη ενός ισχυρού brand βελτιώνει τις πιθανότητες να το αγοράσει ο κόσμος. Βλέπω συχνά αυτό το προϊόν το οποίο ξεχωρίζει, μου προσφέρει αυτά που λέει (γεύση, ποιότητα, κλπ) όταν το αγοράζω, άρα το εμπιστεύομαι! Και το αναζητάω την επόμενη φορά. Και αυτό δίνει υπεραξία (surplus value) στο προϊόν σου!

Agribrand = αξία στο προϊόν!

Και να παραδεχτώ εγώ πως έχεις το ποιοτικότερο λάδι, το αρωματικότερο μέλι, τα νοστιμότερα κελυφωτά φιστίκια, κλπ.. Αν δεν προκαλέσεις το μάτι μου να ασχοληθώ μαζί σου, ποτέ δε θα το μάθω! Σαφώς και θέματα όπως η τιμή είναι καθοριστικά στην αγοραστική συμπεριφορά του καταναλωτή. Αλλά για να απαιτήσεις τιμή, πρέπει να είσαι διατεθειμένος να υποστηρίξεις το γιατί, να πείσεις τον υποψήφιο πελάτη γιατί.

Το branding (το λεγόμενο agribrand όταν αφορά αγροτικά προϊόντα) θα δώσει αξία σε αυτά που πουλάς  και θα τα μετατρέψει από απρόσωπα αντικείμενα αγοραπωλησίας σε προϊόντα με προσωπικότητα.  Θα δημιουργήσουν εμπιστοσύνη και θα ενισχύσουν την πιστότητα των πελατών σου. Όχι αμέσως, θέλει μικρά και στοχευμένα βήματα. Υπομονή και επιμονή.

Τροφή για σκέψη..

Μην πάρεις ως δόγμα ότι έγραψα. Σκέψου τα, συζήτησε τα, φίλτραρε τα μέσα από τη δική σου οπτική. Συμβαίνουν πάντως γύρω σου και αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για κάποιους. Μπορεί να διαφωνήσεις μαζί μου σε κάποια, αλλά σίγουρα συμφωνούμε σε ένα: αγαπάς αυτό που παράγεις με κόπο και θες να του δώσεις τη θέση που του αξίζει!


Προσεχή Webinars

Δεν υπάρχουν προσεχή Webinars
Premium Online Seminars

Εγγραφείτε στο Newsletter μας:

Ωράριο Λειτουργίας

  Η γραμματεία δεν είναι διαθέσιμη
Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά

Στοιχεία Επικοινωνίας

   Τυμφρηστού 181, ΤΚ: 35100 Λαμία
   +30.2231.2231.99 (Γραμματεία - Λογιστήριο)
   +30.694.790.1217 (Τεχνικό Τμήμα)