Τα Νέα της Webinarium
Ανάλυση επικινδυνότητας στη βιομηχανία τροφίμων, τι είναι και πώς γίνεται
Η ανάλυση επικινδυνότητας στα τρόφιμα αποτελεί από τις πλέον σημαντικές διαδικασίες για την κατασκευή των διαγραμμάτων ροής της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και στην επιλογή των κρίσιμων σημείων ελέγχου ή των λειτουργικών προαπαιτούμενων προγραμμάτων.
H ανάλυση επικινδυνότητας πρέπει να γίνεται στις πρώτες ύλες, στα τελικά προϊόντα, στους χώρους δειγματοληψίας, στα υλικά συσκευασίας, στο προσωπικό και σε άλλα κατά περίπτωση στάδια. Στην πράξη η ανάλυση επικινδυνότητας αποτελεί μια αξιολόγηση των κρίσιμων σταδίων που μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια τροφίμου.
Η δημιουργία σχεδίου ανάλυσης επικινδυνότητας περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
- Καταγραφή όλων των σταδίων παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων μέσω του διαγράμματος ροής
- Για κάθε στάδιο καταγραφή των φυσικών, χημικών και βιολογικών κινδύνων που μπορεί να επηρεάσουν το τρόφιμο
- Αξιολόγηση με κλίμα 1-5 (1 μη σοβαρό, 5 πολύ σοβαρό) της σοβαρότητας του συγκεκριμένου κινδύνου ανά στάδιο. Η αξιολόγηση γίνεται με βάση τη νομοθεσία, τη βιβλιογραφία και την εμπειρία μας
- Αξιολόγηση με κλίμα 1-5 (1 σπάνιο, 5 πολύ συχνό) της συχνότητας του συγκεκριμένου κινδύνου ανά στάδιο. Η αξιολόγηση γίνεται συνήθως με βάση την εμπειρία μας
- Πολλαπλασιασμός της σοβαρότητας επί της συχνότητας και αν το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από 16 τότε λέμε ότι έχουμε κρίσιμο σημείο ελέγχου. Ο αριθμός 16 δεν είναι συγκεκριμένος αλλά ορίζεται ανάλογα με την εμπειρία του υπεύθυνου ποιότητας
- Επαλήθευση της ανάλυσης επικινδυνότητας και λήψη προληπτικών μέτρων ελέγχου ανά στάδιο και ανά κίνδυνο
Η ανάλυση επικινδυνότητας αφορά όλα τα συστήματα ποιότητας HACCP, ISO 22000:2018, BRC, IFS και είναι βασική προϋπόθεση λήψης πιστοποιητικού.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231.2231.99 και ώρες από 09:00 έως 17:00.