fbpx
Premium Online Seminars
Σύνδεση



Ελληνικά
English (UK)
Ελληνικά
English (UK)
  • Αρχική
  • Η Εταιρεία
  • Live Webinars
    • Προσεχές Webinar
    • Δεν υπάρχουν προσεχή Webinars
  • Εισηγητές
  • e-Learning
  • Τα Νέα μας
  • Εκπαιδευτικό Υλικό
  • Help Desk
  • Πως Λειτουργεί

Ανάλυση επικινδυνότητας στη βιομηχανία τροφίμων, τι είναι και πώς γίνεται

food industry

Η ανάλυση επικινδυνότητας στα τρόφιμα αποτελεί από τις πλέον σημαντικές διαδικασίες για την κατασκευή των διαγραμμάτων ροής της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και στην επιλογή των κρίσιμων σημείων ελέγχου ή των λειτουργικών προαπαιτούμενων προγραμμάτων.

 

H ανάλυση επικινδυνότητας πρέπει να γίνεται στις πρώτες ύλες, στα τελικά προϊόντα, στους χώρους δειγματοληψίας, στα υλικά συσκευασίας, στο προσωπικό και σε άλλα κατά περίπτωση στάδια. Στην πράξη η ανάλυση επικινδυνότητας αποτελεί μια αξιολόγηση των κρίσιμων σταδίων που μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια τροφίμου.

Η δημιουργία σχεδίου ανάλυσης επικινδυνότητας περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

  1. Καταγραφή όλων των σταδίων παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων μέσω του διαγράμματος ροής
  2. Για κάθε στάδιο καταγραφή των φυσικών, χημικών και βιολογικών κινδύνων που μπορεί να επηρεάσουν το τρόφιμο
  3. Αξιολόγηση με κλίμα 1-5 (1 μη σοβαρό, 5 πολύ σοβαρό) της σοβαρότητας του συγκεκριμένου κινδύνου ανά στάδιο. Η αξιολόγηση γίνεται με βάση τη νομοθεσία, τη βιβλιογραφία και την εμπειρία μας
  4. Αξιολόγηση με κλίμα 1-5 (1 σπάνιο, 5 πολύ συχνό) της συχνότητας του συγκεκριμένου κινδύνου ανά στάδιο. Η αξιολόγηση γίνεται συνήθως με βάση την εμπειρία μας
  5.   Πολλαπλασιασμός της σοβαρότητας επί της συχνότητας και αν το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από 16 τότε λέμε ότι έχουμε κρίσιμο σημείο ελέγχου. Ο αριθμός 16 δεν είναι συγκεκριμένος αλλά ορίζεται ανάλογα με την εμπειρία του υπεύθυνου ποιότητας
  6. Επαλήθευση της ανάλυσης επικινδυνότητας και λήψη προληπτικών μέτρων ελέγχου ανά στάδιο και ανά κίνδυνο

Η ανάλυση επικινδυνότητας αφορά όλα τα συστήματα ποιότητας HACCP, ISO 22000:2018, BRC, IFS και είναι βασική προϋπόθεση λήψης πιστοποιητικού.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231.2231.99 και ώρες από 09:00 έως 17:00.

Φόρμα Επικοινωνίας

Πασιάς Ιωάννης
Συντάκτης: Πασιάς ΙωάννηςΙστοσελίδα: https://pasiaslab.gr/
Επιστημονικός συνεργάτης Webinarium, Εισηγητής
Ειδικότητα:
Διδάκτωρ Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Περισσότερα άρθρα του συντάκτη:

Προσεχή Webinars

Δεν υπάρχουν προσεχή Webinars
Premium Online Seminars

Εγγραφείτε στο Newsletter μας:

Ωράριο Λειτουργίας

  Η γραμματεία δεν είναι διαθέσιμη
Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά

Στοιχεία Επικοινωνίας

   Τυμφρηστού 181, ΤΚ: 35100 Λαμία
   +30.2231.2231.99 (Γραμματεία - Λογιστήριο)
   +30.694.790.1217 (Τεχνικό Τμήμα)