fbpx
Premium Online Seminars
ΣύνδεσηΕλληνικά
English (UK)
Ελληνικά
English (UK)
 • Αρχική
 • Η Εταιρεία
 • Live Webinars
  • Προσεχές Webinar
  • Δεν υπάρχουν προσεχή Webinars
 • Εισηγητές
 • e-Learning
 • Τα Νέα μας
 • Εκπαιδευτικό Υλικό
 • Help Desk
 • Πως Λειτουργεί

Πειθαρχία και Παιδί: 4 Συμβουλές για Καλύτερα Αποτελέσματα!

Πειθαρχία σημαίνει διαμόρφωση συμπεριφοράς και όχι τιμωρία. Σίγουρα είναι ένα μέσο το οποίο θα πρέπει να διαχειριστούν οι γονείς από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του παιδιού τους ώστε να νιώθει ασφάλεια και προστασία.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα:

 1. Η πειθαρχία είναι ότι κάνουμε κάθε μέρα, έχει να κάνει με διδασκαλία, είναι καθοδήγηση, και όχι τιμωρία!
 2. Διδάσκει στα παιδιά τι είναι αποδεκτό και τι όχι!
 3. Η πειθαρχία που συνδυάζει μεγάλα επίπεδα θαλπωρής και αποδοχής , βοηθάει τα παιδιά να ακολουθούν και να σέβονται τους κανόνες !
 4. Οι γονείς που θέτουν ξεκάθαρους κανόνες και όρια, ενθαρρύνουν την ανάπτυξη θετικής συμπεριφοράς και προσοχής των παιδιών!
 5. Η καλή πειθαρχία βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να πετύχουν στο σχολικό περιβάλλον!
 6. Ο υπέρμετρος έλεγχος των γονιών απέναντι στα παιδιά, μπορεί να περιορίσει την ικανότητα των παιδιών να παίρνουν αποφάσεις ή να εκφράζονται χωρίς φόβο!
 7. Τα παιδιά στα οποία δεν θέτονται όρια και κανόνες, δεν μπορούν να κατανοήσουν τι είναι αποδεκτό και τι όχι!

Μερικές βασικές συμβουλές!

1. Να θέτονται όρια και κανόνες

Η θέσπιση κανόνων και ορίων  αφορά τη σωστή διαμόρφωση της συμπεριφοράς ενός παιδιού. Έχει να κάνει με την ασφάλεια του παιδιού και την έννοια του δίκαιου και του σωστού. Ο σκοπός δεν είναι νιώθει εγκλωβισμένο σε μια κατάσταση διαρκούς τιμωρίας. Σκοπός είναι μέσα από την κατανόηση και την αγάπη, να διαμορφώσει τη συμπεριφορά του η οποία θα συνεχίσει να διαμορφώνεται και στην ενήλικη ζωή του. Και σίγουρα όσο πιο νωρίς ξεκινήσει αυτή η θεμελίωση μιας πειθαρχημένης ζωής, τόσο πιο εύκολο θα είναι αργότερα να κατανοήσει και πιο σύνθετες έννοιες κανόνων.

2. Να εξηγούνται με κατανοητό τρόπο

Θα πρέπει όταν θεσπιστεί ένας κανόνας να γίνει με τρόπο κατανοητό στο παιδί γιατί θα πρέπει να τον ακολουθήσει. Οι κανόνες πρέπει να δώσουμε στο παιδί να καταλάβει πως εφαρμόζονται για το δικό του καλό ώστε να προστατεύεται και να νιώθει ασφάλεια. Η επιβολή με αυταρχικό τρόπο ενός κανόνα χωρίς επεξήγηση, δε φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα και το παιδί αντιδρά επιθετικά διότι νιώθει αδικία και χωρίς λόγο περιορισμό. Μην ξεχνάτε πως η πειθαρχία δεν επιβάλλεται αλλά μαθαίνεται.

3. Να υπάρχει συνέπεια

Η συνέπεια προσφέρει στα παιδιά ένα αίσθημα ασφάλειας γιατί αν καθιερωθεί, ξέρουν  τι να περιμένουν με κάθε τους συμπεριφορά. Το αντίθετο προκαλεί ανησυχία, δυσφορία και εκνευρισμό. Γι αυτό και θα πρέπει να τηρείτε ένα καθημερινό πρόγραμμα με συγκεκριμένες διαδικασίες σε συγκεκριμένες ώρες ( φαγητό, ύπνος, διάβασμα, παιχνίδι, κλπ).

4. Να υπάρχει σύμπνοια απόψεων

Βασικό στοιχείο είναι να υπάρχει υποστήριξη του ενός γονέα προς τον άλλο όταν κάποιος από τους δύο θέτει όρια και κανόνες στο παιδί. Σε μικρές ηλικίες τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται πολυδιάστατα τον κόσμο και στο μυαλό τους υπάρχει μόνο ένας τρόπος να γίνονται τα πράγματα. Άρα θα πρέπει να υπάρχει κοινό μέτωπο στην εφαρμογή των κανόνων.

 

Δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να εκφράσει τα συναισθήματα του. Αναγνωρίστε τυχόν λάθη σας και ζητήστε συγνώμη. Ενδυναμώστε τη σχέση σας με αυτό, παίξτε μαζί του συζητήστε, δώστε του την ευκαιρία να πάρει πρωτοβουλίες και να κάνει λάθη . Η πειθαρχία θα έρθει ευκολότερα όταν υπάρχει ένα υγιές πλαίσιο εμπιστοσύνης, αγάπης και ασφάλειας ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας.

Περισσότερες πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές στο Online Σεμινάριο Παιδοψυχολογίας που διοργανώνει η Webinarium στις 22 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με εξειδικευμένη παιδοψυχολόγο. 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στά τηλέφωνα 2231.2231.99 και 698.598.6966 και ώρες από 09:00 έως 17:00.


Προσεχή Webinars

Δεν υπάρχουν προσεχή Webinars
Premium Online Seminars

Εγγραφείτε στο Newsletter μας:

Ωράριο Λειτουργίας

  Η γραμματεία δεν είναι διαθέσιμη
Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά

Στοιχεία Επικοινωνίας

   Τυμφρηστού 181, ΤΚ: 35100 Λαμία
   +30.2231.2231.99 (Γραμματεία - Λογιστήριο)
   +30.694.790.1217 (Τεχνικό Τμήμα)