Τα Νέα της Webinarium
Μέλι Γνήσιο ή Νοθευμένο;
Η μικρή παραγωγή μελιού και η υψηλή τιμή του οδηγούν πολλούς μελισσοκόμους σε φαινόμενα νοθείας. Πρόσφατη μελέτη των Πασιά και συνεργατών του (2017) που δημοσιεύτηκε στο Food Chemistry, απέδειξε πως για να ανιχνευτεί η νοθεία, τρεις παράμετροι είναι κρίσιμοι:
- η περιεκτικότητα του μελιού σε HMF, μιας τοξικής ένωσης που βρίσκεται στα μέλια μετά από θέρμανση,
- η ενεργότητα της διαστάσης, ενός φυσικού ενζύμου του μελιού, και
- η περιεκτικότητας σε σακχαρόζη.
Στα νοθευμένα δείγματα η περιεκτικότητα σακχαρόζης ήταν ιδιαίτερα υψηλή, με τιμές που πλησίαζαν την ανώτερη επιτρεπτή τιμή όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Στα ίδια δείγματα η τιμή της HMF ήταν ιδιαίτερα υψηλή πάνω από 15 mg/kg, ενώ οι τιμές της διαστάσης ήταν ιδιαίτερα χαμηλή. Αυτό συνηγορεί πως οι τρεις αυτές παράμετροι αποτελούν βασικό κριτήριο για την ανίχνευση της νοθείας σε μέλια με σιρόπια.
Συμπερασματικά, η ανίχνευση της νοθείας μπορεί να εντοπιστεί μέσω χημειομετρικής εξέτασης και μπορεί άμεσα κάποιος να απαντήσει στο ερώτημα:
«Είναι το μέλι μου νοθευμένο ή γνήσιο, φρέσκο ή μή φρέσκο;»
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στά τηλέφωνα 2231.2231.99 και 698.598.6966 και ώρες από 09:00 έως 17:00.