Τα Νέα της Webinarium
Είναι έτοιμη η επιχείρησή μου για έλεγχο σύμφωνα με τη νέα αγορανομική διάταξη 2161/2017;
Οι υγειονομικοί όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων/ποτών άλλαξαν πρόσφατα, όπως έχουμε αναφέρει και πάλι στο site μας, σύμφωνα με το ΦΕΚ Β' 2161/23.6.2017. Τι πρέπει λοιπόν να έχει οπωσδήποτε μια επιχείρηση τροφίμων/ποτών ώστε να είναι καλυμμένη σε οποιοδήποτε υγειονομικό έλεγχο;
ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ: Κάθε επιχείρηση Δημόσια ή Ιδιωτική, κερδοσκοπική ή μη, η οποία ασκεί οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες που συνδέονται με την μεταποίηση, παραγωγή, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, διανομή, διακίνηση και διάθεση τροφίμων και ποτών.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ:
Οι χώροι της επιχείρησης: Το οίκημα στο οποίο στεγάζεται η επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πληροί τις εκάστοτε ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις περί νομιμότητας της επιχείρησης. Όλοι οι χώροι της επιχείρησης θα αποτυπώνονται σε κατόψεις. Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να είναι καλής κατασκευής, να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να μπορούν να καθαρίζονται, εύκολα.
Το νερό: Το νερό θα πρέπει να είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και να πληροί τους όρους της κείμενης νομοθεσίας. Αν το νερό δεν προέρχεται από το δίκτυο ύδρευσης πρέπει η ποιότητά του να αποδεικνύεται με την τήρηση σχετικού αρχείου μετρήσεων.
Αποχέτευση, διαχείρηση υγρών-στερεών αποβλήτων: Όταν υπάρχει κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο, η σύνδεση με αυτό είναι υποχρεωτική. Επιπλέον, πρέπει να υπάρχουν επαρκείς για τις ανάγκες της επιχείρησης κάδοι απορριμμάτων, που θα διαθέτουν κάλυμμα με ποδοκίνητο ή αυτόματο (π.χ. φωτοκύτταρο) μηχανισμό ανοίγματος και οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται μόνο για το σκοπό αυτό. Τα απόβλητα που παράγει η επιχείρηση πρέπει να απορρίπτονται ανάλογα πάντα με την φύση τους σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Αρχεία: Όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών υποχρεούνται να τηρούν τα κατάλληλα αρχεία τεκμηρίωσης διαδικασιών σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004, ανάλογα με τη φύση και το μέγεθος της επιχείρησης. Το αρχείο αυτό πρέπει απαραίτητα να περιέχει το αρχείο προσωπικού επιχείρησης, το αρχείο νερού, το αρχείο καθαρισμού-απολύμανσης, το αρχείο απεντόμωσης-μυοκτονίας, το αρχείο θερμοκρασιών και τέλος το αρχείο πρώτων υλών και προμηθευτών.
Πιστοποιητικό Υγείας-Ατομική υγιεινή: Όσοι ασκούν ή επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του χειριστή τροφίμων ή ποτών, ή να εργαστούν σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη υπ’ αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ 35797/4.4.2012 (ΦΕΚ 1199/τ.B΄/11-4-2012).
Εκπαίδευση: Το προσωπικό εκπαιδεύεται σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων ανάλογα με το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης και τις εκτελούμενες σε αυτήν εργασίες. Η εκπαίδευση του προσωπικού πρέπει να τεκμηριώνεται με κατάλληλο αρχείο που θα διατηρείται στο φάκελο του προσωπικού.
Οι παραπάνω προϋποθέσεις είναι οι βασικότερες που αναφέρει η νέα υγειονομική διάταξη, αλλά σε αυτές μπορούν να προστεθούν και άλλες ανάλογα με την φύση της δραστηριότητας της εκάστοτε επιχείρησης. Η Webinarium με τους εξειδικευμένους συνεργάτες της αναλαμβάνει την τήρηση των απαιτούμενων αρχείων στον χώρο σας και προσφέρει πολύτιμες συμβουλές σχετικά με την τήρηση της νέας διάταξης αποκλειστικά για την επιχείρησή σας . Με τις παρεχόμενες υπηρεσίες αποφεύγονται πιθανοί κίνδυνοι από αυστηρά πρόστιμα.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στά τηλέφωνα 2231.2231.99 και 698.598.6966 και ώρες από 09:00 έως 17:00.