Νοθεία σε Ελαιόλαδο: Πως να την αναγνωρίσω!
Δείτε επίσης:
Η αγορά ελαιολάδου ενέχει πάντα ένα ρίσκο. Αν δεν αγοράζετε συσκευασμένα ελαιόλαδα με την αντίστοιχη διαθρεπτική επισήμανση τους, τότε πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στον παραγωγό ή μεσάζοντα από τον οποίο θα το προμηθευτείτε. Στην αγορά κυκλοφορούν ελαιόλαδα νοθευμένα με σπορέλαια ή πυρηνέλαια τα οποία πολλές φορές είναι επικίνδυνα για την υγεία μας.
Πώς να αντιληφθώ τη νοθεία;
Η πρώτη ένδειξη για νοθεία αποτελεί το χρώμα και η γεύση του ελαίου. Το χρώμα του ελαιολάδου είναι χαρακτηριστικό και ανάλογα με την ποικιλία του μπορεί να είναι από ανοιχτό έως σκούρο πράσινο. Η σημαντικότερη όμως ένδειξη είναι η γεύση και το άρωμα. Τα νοθευμένα έλαια με σπορέλαια έχουν συνήθως οσμή τηγανητής πατάτας, ειδικά όταν η νοθεία έγινε με ηλιέλαιο. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστική φρουτώδης οσμή ελιάς ενώ η γεύση του είναι συνήθως πικρή ή πικάντικη ανάλογα με την ποιότητα του.
Τι πρέπει να κάνω αν υποψιαστώ νοθεία;
Αν το χρώμα, η γεύση ή το άρωμα του λαδιού σας δεν σας ικανοποιεί τότε ζητήστε την βοήθεια από ένα χημικό εργαστήριο. Για να μην ξοδέψετε μια περιουσία στις αναλύσεις ζητήστε να γίνει η ανάλυση των τιμών Κ και της οξύτητας. Όταν το έλαιο είναι νοθευμένο με σπορέλαιο, η τιμή οξύτητας θα είναι πραγματικά χαμηλή, καθώς τα σπορέλαια είναι χαμηλής οξύτητας και η Κ270 θα είναι ιδιαίτερα υψηλή. Στη συνέχεια αφού λάβετε την επίσημη έκθεση αποτελεσμάτων απευθυνθείτε στον ΕΦΕΤ και καταγγείλτε τη νοθεία.
Δείτε περισσότερα, στο Online Σεμινάριο που διοργανώνει η Webinarium.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στά τηλέφωνα 2231.2231.99 και 698.598.6966 και ώρες από 09:00 έως 17:00.
Προσεχή Webinars
-
Εσωτερικός Επιθεωρητής ISO 17025:2017
13-Φεβ-2021 16:00 -
Εκπαίδευση στο Διεθνές Πρότυπο BRC Issue 8 - Οι νέες Απαιτήσεις για Ομαλή Μετάβαση της Βιομηχανίας Τροφίμων στη νέα Έκδοση
06-Μαρ-2021 11:00 -
Εκπαίδευση στα Συστήματα Ποιότητας ISO 22000-HACCP
20-Μαρ-2021 17:00 -
Εκτίμηση και Υπολογισμός αβεβαιότητας χημικών μετρήσεων και δοκιμών διακριβώσεων
30-Οκτ-2021 16:00